Головна » 2014 » Июнь » 18 » Круїз по рідному Закарпатті
10:02 Отрмати версію для друкуДрукОтримати PDF версію веб-сайтуPDF
Круїз по рідному Закарпатті

Особливою та приємною подією для заступників директорів з виховної роботи та педагогів-організаторів нашого району 18 червня став Круїз по рідному Закарпатті. Організаторами цього круїзу стали методисти Мукачівського відділу освіти Тулюк Ольга Іллівна та Абель Марина Карлівна. Поїздка була неймовірно чудова, весела та пізнавальна! Цю поїздку запам’ятаємо надовго!

Мандрівка дуже сподобалась. Залишилась маса позитивних вражень. А саме:
- Ши́піт — водоспад в Українських Карпатах, на північних схилах гірського масиву Полонина Боржава, при підніжжі гори Гемби;
- памятник останньому Опришку;
- село Колочава, музей Старе село;
- музей лісосплаву;
- центр реабілітації бурих ведмедів;
- озеро Синевір. 

Екскурсія на озеро Синевір та водоспад Шипіт

Національний парк "Синевір" відноситься до найбільших і найпривабливіших природно-заповідних територій Закарпаття. Щоб побачити це диво природи, потрібно піднятися в гори - блакитне прозоре озеро сховалося серед гір.

Детальніше про історію Синевір та водоспад Шипіт

У народі існує легенда про походження озера. У далекі часи гори належали багатому графові, і люди працювали на нього: пасли овець і корів, рубали ліс. У графа була красуня дочка Синь. Дівчину звали так тому, що очі її були синіші самого неба. Одного разу граф узяв дочку з собою в гори. Поки граф перевіряв роботу лісорубів, дочка збирала на поляні квіти. Раптом вона почула звуки сопілки, і побачила, що на лузі сидить хлопець і грає. Це був Вир - пастух. Помітивши дівчину, він перестав грати. Так вони познайомилися. Після цього дівчина стала часто приходить в гори до пастуха. Вони стали часто зустрічатися і полюбили один одного. Але батько дізнався про це і заборонив їм зустрічатися. Але не могли вони більше жити одне без одного. І тоді граф наказав вбити Вира. Люди графа виждали момент і скинули на нього камінь зі скелі. Дізнавшись про це, Синь побігла до того місця, обняла камінь і заплакала. Довго вона плакала, поки на тому місці не утворилося озеро. Вода в озері синя і чиста, як очі Синь, а посередині видна верхівка того каменю. З тих пір називається озеро Синевир. Зараз на березі озера встановлені, вирізані з дерева, фігури Сині і Вира. Сюди приїжджають святкувати весілля з багатьох куточків Карпат.  Кажуть, що якщо люди познайомилися і покохали одне одного на озері, то їх чекає міцна любов.

Синевір - найбільше та одне з найкрасивіших гірських озер Карпат. Його ще називають "Морським Оком", "Перлиною Карпат". І дійсно, якщо дивитися з висоти пташиного польоту, то погляду відкривається мальовнича картина - яскраво синя водна гладь у зеленій гущавині лісів, з маленьким острівцем посередині. Озеро оточене віковими буками та смереками. Стволи товщиною в кілька обхватів.  Вода в озері настільки чиста, що можна бачити дно. Здалеку вода здається яскраво блакитною. Повітря тут, як ніде, свіже і легке, наповнене ароматом хвої. Здається, що його зовсім немає, дихається вільно і легко. Озеро - найбільше в Карпатах за площею. Знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря. Середня глибина озера - 10-12 метрів, максимальна - 24 метри. Озеро утворилося в післяльодовиковий період.

Водоспад Шипіт

Водоспад Шипіт є триступінчатим каскадом заввишки 12м, що спадає у вузькій обривистій ущелині і з обох боків затиснутий крутими уступами скель. По дорозі до водоспаду, організовано ряд каскадів.

Дякуємо за організацію екскурсії. Залишилися тільки хороші враження. Чудові екскурсоводи, комфортабельні автобуси, цікаві факти, позитивні враження від побаченого і почутого і як результат прекрасно проведений час.

Переглядів: 620 | Додав: NS_creative | Рейтинг: 5.0/5 Поділитися:
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar