Головна » 2014 » Февраль » 24 » 21 лютого - Міжнародний день рідної мови.
14:31 Отрмати версію для друкуДрукОтримати PDF версію веб-сайтуPDF
21 лютого - Міжнародний день рідної мови.
Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.
Максим Рильський
 
                                                                                  21 лютого - Міжнародний день рідної мови.
             Сучасний цивілізований світ намагається сповідувати засади гуманності й справедливості, відкидає (принаймні декларативно) принцип "права сильного". Визнання міжнародною спільнотою необхідності захистити розмаїття культур планети, найважливішим компонентом яких є мова, - один із кроків у цьому напрямі. 
 
 Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського існування, це те, що живе в наших серцях, - наша сутність, первозміст нашого буття. Саме мова формує і визначає свідомість, творить людину, культуру, історію.
 
 Засвоюючи рідну мову, дитина засвоює не самі тільки слова, їх сполучення та видозміни, але безліч понять, поглядів на речі, велику кількість думок, почуттів, художніх образів, логіку і філософію мови...
 
(Костянтин Ушинський)
 
 Мова – це не тільки простий символ розуміння, бо вона витворюється в певній культурі, в певній традиції. В такому разі мова – це найясніший вираз нашої психіки, це найперша сторожа нашого психічного я... (Іван Огієнко‎)
 
Протягом тижня вчителі української мови та літератури провели тематичні уроки, виховні години, на яких учні поглиблювали свої знання про мову, її розвиток, місце серед інших мов світу, а також знайомилися з шляхами підвищення культури мовлення, з мовними обов’язками громадян, з державними документами, що стосуються української мови.
 
21 лютого в нашій школі відбулося свято із промовистим гаслом  «Передаймо нащадкам наш скарб - рідну мову». До свята заступником директора школи з ВР Мейсар С.Ф., було випущено стінгазету «Живи, рідна мово!», 10 класом разом з вчителем української мови та літератури Лендєл А.Л. проведено конференцію «Сучасний розвиток української мови», шкільним бібліотекарем Мейсар Н.І., підготовлено виставку «Шануймо мову серцем і вустами»,
 
Особливим виступом, виховним заходом який підготовили учні 6 класу з класним керівником, вчителем української мови та літератури Печора Н.І. яка підготовила та збагатила свято різними сценками, віршами, піснями та інсценізаціями до Міжнародного дня рідної мови.  Вона також наголосила на тому, що це один із тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частинкою свого великого народу, посіяти у своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови.
 
      Виступом директор школи Гранчак В.М., закликав учнів зберігати і шанувати свою мову заради прийдешніх поколінь, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України.
 
          Для нас сьогоднішнє свято - це свято рідної всім нам української мови. "Багато є таємниць у світі, й одна з найбільших - це мова", - проголошують митці слова. Ми одержали у спадок багату, розвинену, мелодійну, одну з найчарініших та найдавніших у світі мову. 
 
ПИШАЄМОСЬ НАШОЮ МОВОЮ!
Переглядів: 1434 | Додав: MS_creative | Рейтинг: 5.0/8 Поділитися:
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar