Головна » 2014 » Январь » 22 » 22 Січня! Велике державне свято - День Соборності України
15:45 Отрмати версію для друкуДрукОтримати PDF версію веб-сайтуPDF
22 Січня! Велике державне свято - День Соборності України

22 січня цього року Україна відзначає чергову річницю з дня проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР.

22 січня 1919 року увійшло до національного календаря, як велике державне свято - День Соборності України. Саме тоді, на площі перед Київською Софією, відбулась подія про яку мріяли покоління українських патріотів; на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку УНР і ЗУНР.

Щороку 22 сiчня весь український народ iз вдячністю згадує тих героїв, якi боролися за об’єднання усiх нацiонально-демократичних сил українства, хто словом i багнетом намагався вiдродити незалежну Соборну Українську державу. Ідея всеукраїнської єдності формувалася ще з часiв Київської Русi, Галицько-Волинської держави, визвольної вiйни пiд проводом Богдана Хмельницького, Гетьманщини. Реалiзувалась ця мрiя внаслiдок української революцiї 1917- 1920 рокiв, пiд час якої з великою силою розкрилися свободолюбство i нацiональний дух українського народу, утворилися двi демократичнi держави - Українська Народна Республiка (УНР) та Західноукраїнська Республiка (ЗУНР). Нажаль, двi роз’єднанi держави не могли iснувати як єдиний полiтичний, економiчний органiзм, цьому заважав ряд причин. Не зважаючи на перешкоди, народ України не полишав прагнення до соборизацiї всiх українських земель у власнiй державi. 1 грудня 1918 року представники державного Секретаріату ЗУНР - Левицький, Цегелоський, члени директорiї — Винниченко, Петлюра, Андрiєвський, Швець пiдписали у Фастовi Предвступний договiр про майбутнє об’єднання двох республiк. Цей договiр став першим i основним актом соборностi, викликав схвалення українського загалу.  3 сiчня 1919 року на першому засіданнi Української Народної ради було одностайно прийнято Ухвалу про злуку ЗУНР i УНР. Часописи пiдкреслювали, що тим самим зроблено перший крок на шляху до соборностi українських земель. Директорія i Рада Народних Мiнiстрiв призначила святкування об’єднання УНР i ЗУНР на 22 сiчня. Мабуть, ця дата не була випадковою, адже вказаний день збiгався з рiчницею iсторичного IV Унiверсалу Цетральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалася самостiйною, незалежною державою, отже вiн мав стати днем подвiйного всенародного свята — Незалежностi i Соборностi. 22 сiчня 1919 року на Софіївській площi, бiля пам’ятника гетьману Богдану Хмельницькому, у присутностi десяткiв тисяч киян лiдери УНР і повноважна делегація ЗУНР заявили про свiй непохитний намiр збудувати єдину соборну Українську державу. З раннього ранку мiсто набуло святкового вигляду. На будинках державних установ майорiли нацiональнi синьо-жовтi прапори, Софiївський майдан прикрашала трiумфальна арка зі старовинними гербами України і Галичини. В Актi злуки проголошувалося: «Однинi воєдино вливаються століттями відiрванi одна від одної частини Єдиної України, Захiдноукраїнська Народна Республiка (Галичина, Буковина Угорська Русь) i Надднiпрянська Велика Україна. Здiйснилися вiковiчнi мрiї, якими жили, i за якi вмирали кращi сини України. Однинi є єдина, незалежна Українська Республіка».

      Напередодні у нашій школі була проведена урочиста лінійка, присвячена цій знаменній події. Мейсар С.Ф., заступник директора школи з виховної роботи ознайомив всіх з планом заходів які проходитимуть у нашій школі. Спільно з вчителями історії та правознавства був розроблений план заходів з відзначенням Дня Соборності України.Саме сьогодні 22 січня 2014 року в нашій  школі відбувся захід до Дня Соборності України для учнів нашої школи.

Організаторами заходу виступили учні 8 класу разом з класним керівником Черешня Н.І. та заступником директора з виховної роботи Мейсар С.Ф., підготовили виховну годину на тему «Україна - Соборна держава». На виховній годині були присутні вчителі та вчителька історії Попович М.Ю. яка  доповнила виступ учнів 8 класу більш детально а саме про відзначення Дня Соборності України. На даній виховній годині в урочистій атмосфері було згадано про знаменну подію в історії нашої держави, продемонстровано на слайдах її значення, пам’ятки культури та мистецтва. Учні школи не лише послухали розповідь про становлення єдиної української держави, але й переглядали презентацію з фрагментами по даній темі, що дало змогу краще уявити події тих часів. В класних колективах проведено години, конференції, бесіди присвячені Дню Соборності. Шкільним бібліотекарем Мейсар Н.І., було оформлено виставку художньо-публіцистичної, науково-популярної літератури щодо історії становлення державності України.

Вітаємо Вас зі святом і бажаємо і надалі триматися разом!                             

Переглядів: 2388 | Додав: MS_creative | Рейтинг: 5.0/3 Поділитися:
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar