Головна » 2015 » Март » 10 » Відзначення 201-ї річниці з Дня народження Тараса Шевченка
15:10 Отрмати версію для друкуДрукОтримати PDF версію веб-сайтуPDF
Відзначення 201-ї річниці з Дня народження Тараса Шевченка

9 березня Україна святкує 201-у річницю від дня народження видатного українського письменника і поета Тараса Шевченка. Протягом двох століть твори Шевченка друкуються в Україні і поза її межами. Багато науковців досліджували різноманітні аспекти багатогранної Шевченкової творчості. Вітчизняні та зарубіжні шевченкознавці наводять різні думки та інтерпретації спадщини письменника, але майже всі, шукаючи ключ до його творчості, знаходять його в українській народній поезії.

В нашій школі уже стало традицією відзначати шевченківські дні, які включають у себе низку загальношкільних і класних заходів. З 10 по 13 березня в нашій школі будуть проходити різноманітні цікаві заходи та виховні години щодо вшанування пам’яті великого сина українського  народу - Тараса Григоровича Шевченка. Шевченківський тиждень  було розпочато урочистою лінійкою. Учні 7-го класу під керівництвом Печора Н.І., підготували виступ, спрямований на виховання любові й поваги до спадщини, яку нам залишив геніальний художник та поет. Вихованці розповіли про життя і творчість Т.Г.Шевченка, декламували вірші, а весь виступ супроводжувався яскравою презентацією. Зі словами привітання щодо початку Шевченківського тижня та оголошення плану заходів, звернувся до всіх присутніх заступник директора з виховної роботи Мейсар С.Ф. та побажав усім, щоб ми усією громадою будували свій дім – у злагоді, мирі та любові.

Слово Шевченка живило й живить численні когорти українських митців. У його щирому, проникливому слові, з усією силою і красою заясніла горда і волелюбна українська душа. Його заповідями жили і живуть цілі покоління українців, з його помислами співміряють свої дії громадяни нашої країни. Тож нехай Шевченкове ім’я об’єднає нас незалежно від поглядів та переконань задля щасливого майбутнього рідного краю. 


Протягом тижня у нашій школі продовжували проходити різноманітні заходи щодо вшанування славетного сина українського народу Т. Г. Шевченка.

  1. Книжкова виставка «Геній, мислитель, пророк»
  2. Виставка творів образотворчого мистецтва  
  3. Конкурс на краще декламування поезій Т.Г.Шевченка
  4. Виховні години на тему: «І мене над землею Шевченкове святе слово…»
  5. Конференція на тему: «Тарас Шевченко – геніальний поет, мислитель, пророк національного відродження в Україні»
  6. Літературне свято «Ми – маленькі українці»
  7. Закриття Шевченківського тижня. Святковий концерт  «І мене в сім’ї великій…
    Помолюся Господеві
    Серцем одиноким
    І на злих моїх погляну
    Незлим моїм оком
    (Т. Шевченко, Давидові псалми, 53).

11 березня пройшов конкурс на краще декламування поезій Т.Г.Шевченка. Також комісією вибрано найкращого художника твору поміж учнями початкових класів.


12 березня для учнів 5-го класу була проведена відкрита виховна година на тему: «І мене над землею Шевченкове святе слово…», присвячена видатному українському поету та художнику Тарасу Григоровичу Шевченку та світлій пам'яті поета. Виховний захід підготувала класний керівник 5-го класу Лийза К.М. За допомогою яскравих мультимедійних презентацій та показу ілюстрацій, учні буквально мали змогу перегорнути  сторінки життя великого Кобзаря і прислухатися до шевченківських думок та слів. Проведений захід дає змогу продовжити знайомство з долею і талантом Кобзаря; розширити знання учнів про Шевченка – художника, познайомити їх з багатющою спадщиною митця; вчити учнів логічно мислити, образно висловлювати свою думку; розвивати навички самостійного пошуку інформації; прищеплювати любов до творчості великого поета і художника, любов до української мови; виховувати почуття патріотизму, активну громадянську позицію як один із проявів духовності, відчуття духовного зв’язку з історичним минулим рідного народу. На виховній годині були присутні бібліотекар Мейсар Н.І. та вчитель української мови і літератури Гранчак М.Ю., яка виступила зі словами подяки, а також додала, що Т.Г. Шевченко — великий український народний поет, був справжнім народним співцем, адже з дитинства знав і любив простий український народ. Його творчість увійшла у скарбницю світової літератури, а Шевченківське слово ніколи не старіє і ми повинні завжди славити та не забувати Великого Кобзаря. Також шкільним бібліотекарем Мейсар Н.І. була проведена літературна година з учнями 

початкових класів: «Земний уклін тобі, Кобзарю».
Борітеся — поборете,
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!
(Т. Шевченко, Кавказ)

13 березня було проведено конференцію з учнями 9-го класу на тему: «Тарас Шевченко – геніальний поет, мислитель, пророк національного відродження в Україні», яку підготувала вчитель української мови та літетури Печора Н.І. Захід сприяв виховуванню поваги до Шевченкового слова та зацікавленість до детального вивчення його життя та творчості. 
      Тиждень пройшов на високому рівні, усі учні разом із класними керівниками, як початкових, так і старших класів, взяли активну участь в проведенні заходів. Учителями була проведена значна робота у підготовці до Шевченківського тижня. На відкритих та позакласних заходах використовували різні форми проведення заходів: інформаційно-комунікативні технології, інтерактивні методи, що сприяло кращому засвоєнню матеріалу учнями, вихованню поваги до творчості Кобзаря, залучення дітей до глибин шевченківської мудрості, утвердження його духовних заповідей як важливого чинника консолідації суспільства серед учнів.


Свою Україну любіть,
Любіть її во время люте,
В останню, тяжкую минуту
За неї Господа моліть.
(Т. Шевченко, Чи ми ще зійдемося знову?..)

Кожна нація, якій пощастило відкрити і висловити свою творчу ідентичність, своє глибинне самопізнання, базу національної культури, осягнула це могутнім словом свого національного пророка. Серед тих щасливих, вибраних народів є і ми, українці. І ось чому. Поляки дістали Міцкевича, німці – Гете, англійці мають Шекспіра, італійці – Данте. Росія гордиться своїм Пушкіним, а ми, українці – Тарасом Шевченком. Він, безсмертний Тарас, для нашого народу – явище унікальне, неординарне. Тому все, що з ним пов’язане, дороге нам і рідне.

Проходять століття, спливають весняними водами роки, стираються знаменні дати, а Слово Кобзаря – не вмирає… Вічно живий наш Шевченко. Житиме, доки живе Україна. Бо Україна - це Шевченко, бо Тарас Шевченко – це велика Україна… 

                                           

Переглядів: 1055 | Додав: MS_creative | Рейтинг: 5.0/12 Поділитися:
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar