Головна » 2017 » Февраль » 25 » «Живи, вкраїнське слово, процвітай!"
23:04 Отрмати версію для друкуДрукОтримати PDF версію веб-сайтуPDF
«Живи, вкраїнське слово, процвітай!"

Ми з нею відомі усюди,
Усе в ній, що треба там, є,
А хто свою мову забуде,
Той серце забуде своє.
Вона, як зоря пурпурова,
Що сяє з небесних висот.
І там, де звучить рідна мова,
Живе український народ.


Мова - основа духовного життя народу, втрата її, як сказав великий український письменник Панас Мирний, "смерть для його душі". 
Рідна мова – це мова народу, вона передає досвід пращурів для нащадків. Це – скарбниця народної мудрості, криниця живої води, невичерпне джерело добра, нескінченна річка слів, струмочок надії.
Протягом 21-24 лютого 2017 року у Макарівській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулися заходи з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови.
Свято розпочалось урочистою лінійкою. З словами привітань до учнів звернулась в.о. директора школи Гардубей М.В., яка наголосила, кожен народ гордий , що він має свою державу, свою мову, волю. Без мови ми - ніхто, а маючи свою мову - ми нація, горда і незалежна. Кожен громадянин України сьогодні, як ніколи відчуває свою причетність до свого народу, до своєї мови. Бо мова – це той інструмент, який об’єднує націю у єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. Життя мови залежить від народу, який несе її у своїй душі, у своїх звичаях, традиціях, у піснях і у своїй культурі.
Рідна мова – це мова батька, мова мами, це мова народу, рідна мова – це мова серця. Живе наша мова – і наш голос звучить у вселенському хорі народів. Отже, живий наш дух, жива наша пісня, наша історія, наша єдність. Бо наша мова – це ми – українці, добрий, чесний, працьовитий народ, що тисячоліттями живе на берегах Дніпра і Дністра, від сивих Карпат до Чорного моря.
В ці дні учні школи брали участь у конкурсі читців, де декламували вірші відомих українських поетів про Україну , про родину та українську мову; згадували її трагічну долю, демонстрували її красу і велич та своє шанобливе ставлення до рідної українької мови. Старшокласники дискутували «Чи досить нам, українцям , однієї мови для спілкування у своїй державі?»Учні активно висловлювали свої думки, висловлювали власну позицію щодо порушених питань диспуту. Учителем української мови та літератури Лендєл А.Л. проведено свято рідної мови "О мово рідна, золота колиско" з учнями 6 класу. Вчителями-предметниками Гранчак М.Ю. та Печора Н.І. проведено між учнями 8-11 класів мовний квест "Мова душа народу". Також учні школи мали можливість ознайомитись із тематичною добіркою літератури у шкільній бібліотеці "Слова! В них мудрість вічна і любов", яку підготувала Мейсар Н.І. Класні керівники провели тематичні виховні години та бесіди на тему: "Від рідного слова ти сил набирайся..."

Переглядів: 488 | Додав: mrsmilebeatbox | Рейтинг: 3.7/3 Поділитися:
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar